Archiwum 10 lutego 2005


lut 10 2005 Na osłodę!
Komentarze: 11

    Propozycja na osłodzenie sobie, lub nie tylko sobie (nie bądźmy egoistami) tych chłodnych zimowych dni – polecam – mniam!

 

Śniegowa Kawa

 

120 ml gorącej kawy,
20 ml malibu,
20ml advocata,
Bita śmietana,
Wiórki kokosowe,

Zaparz świeżą kawę – najbardziej aromatyczna będzie ta przyrządzona w ekspresie ciśnieniowym, ale możesz użyć również kawy rozpuszczalnej. Do gorącego napoju wlej malibu malibu advocata advocata dokładnie wymieszaj. Przelej do szklanek, na wierzch połóż bitą śmietanę i obficie posyp ją wiórkami kokosowymi.

 

Czarna Magia

 

2,5 szklanki mleka,
1 łyżka cukru,
909 g gorzkiej czekolady,
Cynamon,
5 łyżek rumu,
5 łyżek brendy,
Starta skórka z cytryny,

Na małym ogniu podgrzej mleko, wrzuć do niego pokruszoną czekoladę, a kiedy się rozpuści, dosyp cukier i szczyptę cynamonu. Gdy płyn będzie gorący, zdejmij garnek z gazu, wlej alkohol i wrzuć startą skórkę z cytryny.
Podawaj w ozdobnych pucharkach. Jeśli chcesz możesz ozdobić czekoladę odrobiną bitej śmietany.

 

(from. Cosmopolitan Luty 2005)

white_rabbit*k* : :